Hibabejelentés

háztartasigép-szerviz

budapest - pest megye

A főzőlap történelme

hagyományos főzőlapTöbb millió évvel ezelőtt, a tűz felfedezése pillanatában őseink még nem voltak teljes tudatában annak az erőnek, melyet a színes fénycsóvák jelképeznek. Az idők folyamán azonban lassan kitapasztalták, milyen előnyöket jelent. Felismerték, hogy a tűz melegénél készülő ételek sokkal ízletesebbek, mint nyers társaik. Valahol itt kezdődött el a tűzhely története.

Amikor az ősember először fedezte fel a tűz adta lehetőségeket, még nem is gondolt arra az erőre, amelyet az apró fénycsóva jelent. De abban a pillanatban, amikor a melegítő funkció mellett az étel átsütésére is felhasználta a tüzet, megszületett a családi élet központja is. Az ókorban ez a hely szentté és sérthetetlenné vált, hiszen a tűzhely jelentette az otthont, itt történtek a fontos események.

Ezt a jelentőséget tükrözi az a tény is, hogy mind a görög, mind pedig a római kultúrában megtalálható volt a házi tűzhely istennője. Ezután hosszú ideig – kb.100 évvel ezelőttig – nem változott számottevően a főzés technológiája, hiszen a tűzhely volt az egyetlen konyhafelszerelés. A villamosenergia gyakorlati alkalmazásával párhuzamosan azonban elkezdődött a konyhaeszközök innovációja is. Így kerülhetett 1909-ben az első villamos tűzhely a piacra. Ennek ellenére az első teljesen elektromos készülék csak 1977-ben született meg, melyet 1987-ben követett az első indukciós főzőlap.

Az első beépíthető villanysütő, melynek már teljesen kihúzható sínei voltak, 2001-ben vált mindenki számára hozzáférhetővé. Mára az innováció és a fejlődés hihetetlen sebességet vett, a konyhatechnika iránt érdeklődők szinte nap mint nap találkozhatnak újdonságokkal. Ráadásul napjainkban egyre többen választják a beépíthető gépeket. A szabadon álló tűzhely esetében a főzőlap és a sütő egymástól nem elválasztható, így a konyhát szinte eköré az eszköz köré kell felépíteni, viszont ezek a termékek általában megfizethetőbbek a nagyközönség számára.

Ezzel szemben a beépíthető főzőlap esetében a háziasszony maga dönthet a különböző elemek elhelyezéséről, ám ezt a kényelmet az árcédula is híven tükrözheti. A beépíthető főzőlap a sütőhöz hasonlóan számtalan formában elhelyezhető, függetlenül attól, hogy gáz-, vagy villanyfőzőlapról van-e szó. Az előbbit feltehetően mindenki ismeri, ezen a téren nem történtek meglepő változtatások, talán egyedül a szikráztató könnyíti meg a felhasználók dolgát. A kerámialapos főzőlap esetén ez nem mondható el. Pillanatnyilag az indukciós technológia a legkorszerűbb termék a piacon.

Ennek segítségével ételeink készítése közben a főzőzóna hideg marad. Hogyan is lehetséges ez? Egyszerű fizika törvényszerűség: az üvegkerámia alatt elhelyezett mágnestekercs által létrehozott elektromágneses mező nem a kerámiafelületet, hanem közvetlenül a ráhelyezett fémedényt melegíti. Egyetlen hátránya, hogy kizárólag az ún. ferromágneses anyagú fazekak, lábasok esetében használható, ezért vásárláskor érdemes egy mágnes segítségével meggyőződni a megvásárolandó edény mágnesezhetőségéről.

De létezik kevert, ún. fél-indukciós főzőlap is, melyen két indukciós és két kerámia főzőzóna található, így továbbra is használhatóak a rézbetéttel rendelkező edények. A leírtakon felül ma már szinte bármivel bővíthető a főzőlap. Felszerelhető a steak-sütő-től kezdve a wok-égőn át akár egy barbecue lávaköves grill is. Csak merjünk kísérletezni!


Gyors, és szakszerű főzőlap javítást szeretne elvégeztetni? Egy megbízható, sok éves szerviz tapasztalattal rendelkező Főzőlap szerelő szakembert keres? Kattintson a kapcsolat oldalra, ahol megtalálja a szükséges elérhetőségeket!