Hibabejelentés

háztartasigép-szerviz

budapest - pest megye

A mosógép történelme

mosógép dobA mosás szükségessége valószínűleg akkor merült fel az emberek gondolataiban, amikor a textíliákat ruhák készítésére is kezdték használni. Annak érdekében, hogy nagyobb hatékonyságot érjenek el, a világ bizonyos tájain szappanfüvet kezdtek használni. A rómaiak – a mai, mosógépet használó ember számára elképzelhetetlen módon- a ruhák tisztításához vizeletet használtak. Észrevették ugyanis, hogy az ammóniumhidroxidot tartalmazó vizelet lúgos hatása miatt, tisztábbak lettek a kimosott ruhák.

Leonardo da Vinci is foglalkozott a mosás gondolatával. Feljegyzéseiben megtalálható egy mosógép rajza is. Az első mosógép kifejlesztésére viszont csak később került sor Angliában, a XVII. században. A berendezés kartonnyomókhoz készült és egy bizonyos Tyzacke nevéhez fűződik. Fontos megemlíteni még a bizonyos york-i mosógépet, ami 1750-ből származik, ugyancsak Angliából. Ez a készülék volt az első, kimondottan háztartási felhasználásra szánt szerkezet. Ezen a téren is csak a XX. században jöttek létre nagy változások.

Ennek oka, hogy csak ekkor kezdtek el nagy számban elterjedni a piacon a háztartási mosógépek. A manapság használatos mosógépeket két fő csoportban határozhatjuk meg. Az egyik csoportban az elöltöltős, a másikban pedig a felültöltős verzió foglal helyet. Nálunk Magyarországon inkább a felültöltős változat az elterjedtebb, aminek okát valószínűleg a hazai fürdőszobák többségének, minimális alapterülete határozza meg. Emiatt a felültöltős változat előnyösebb választás a kis helységben, mert ez a fajta mosógép keskenyebb, mint az elöltöltős modellek.

A mélységi méretet illetően az elöltöltős gép több lehetőséget is kínál. Létezik belőlük 60, 55, 45, és még 32 centiméteres mélységű is, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb méretűt. Azonban a felültöltős mosógépekből csak egyféle, 60 centis létezik. Az energiafogyasztás tekintetében is többféle kategória létezik. Ma már inkább az A+ energiaosztály a közkedveltebb, ami mintegy 20%-os megtakarítással bír az A osztállyal szemben. Tartsuk szem előtt, hogyha erősen szennyezet ruhákat szeretnénk mosni, ahhoz több vízre, és ezért több áramfelhasználásra is szükség van, hiszen sok piszok eltávolításához, több mosóvíz is kell.

Lényeges részlet, hogy az energiamatricán található adatok, 60°-os mosásra érvényesek, megtudhatjuk róluk még a mosógép mosási teljesítményét és a készülék vízfelhasználását. Forgalomban vannak olyan típusok is, amelyeknél csak a mosószer adagolásra kell odafigyelnünk, mert a mosógép a beletett ruha súlya szerint állítja be az ahhoz kellő mennyiségű vizet, és kiszámítja a mosási időt is. Mindezt egy szenzoros rendszer végzi el, amely figyeli a mosódobba tett ruha mennyiségét. Ennek köszönhetően kevesebb áramot használhatunk, és a mosás is kevesebb ideig tarthat.

A mosógépek gyártói tisztában vannak a XXI. század emberének öltözködési szokásaival, és felhasználják ezt a mosási programok kialakításában. Például gondoltak egy mindennapos ruhadarabra a farmerra, melynek mosására sok készüléken már külön program áll rendelkezésre. A másik nagyon hasznos ötlet a felfrissítő program, aminek több jó oldala is van. Az egyik, hogy kíméletes a kedvelt ruhadarabjainkkal, valamint ennek a mosási funkciónak köszönhetően mindig frissek lesznek a ruháink, így a közérzetünk is sokkal jobb lesz.

A mosógép tervezők arra is gondoltak, hogy a vízben úszó fürdőszoba, vagy az alattunk lakó beáztatása már csak a rossz álmainkban jelenhet meg. Létrehoztak ugyanis egy rendszert, ami az elárasztás védelem, és az Aqua Stop funkció párosítása. Ezek működése hiba esetén egy szelep segítségével megakadályozza, hogy víz jusson a gépbe, megelőzve így az áradást. Akár kertes házban élünk tehát, akár lakótelepi lakásban, a mosógépek széles, és egyre bővülő skáláján válogathatunk, kiválasztva a számunkra legmegfelelőbb modellt.

A folyamatosan fejlődő technikai újításoknak köszönhetően pedig mára már valóban egyszerű feladat lett a mosás folyamata. A mosógépek számunkra így sok értékes időt, és energiát spórolnak, amit más, nem kevésbé fontos dolgoknak szentelhetünk.


Gyors, és szakszerű mosógép javítást szeretne elvégeztetni? Egy megbízható, sok éves szerviz tapasztalattal rendelkező mosógép szerelő szakembert keres? Kattintson a kapcsolat oldalra, ahol megtalálja a szükséges elérhetőségeket!