Hibabejelentés

háztartasigép-szerviz

budapest - pest megye

A mosogatógép történelme

mosogatógép tálcaA háztartásban elvégzendő feladatok gépesítése előtt, azt csak nehéz, fáradságos munkával tudták elvégezni a háziasszonyok. Ennek egy része a mosogatás volt, ami mosogatógép hiányában ugyancsak időigényes, és fárasztó volt. A mai modern tisztítószerek nem álltak rendelkezésre, ezért csak egy ronggyal, homokkal, és fahamuból forrázott lúggal végezték el a mosogatást. Rendkívüli módon egy nemesi családból származó arisztokrata hölgy gondolataiban merült fel először a mosogatógép ötlete.

Ez már csak azért is meglepő, mert ő ugyan sosem mosogatott, ugyanis az a személyzet dolga volt, de mégis érdekelte a téma. A mosogatógép gondolata azért született meg, mert az említett hölgy túl sokáig tartó folyamatnak tartotta a mosogatást. De a másik ok, ami vélhetően nagyobb jelentőséggel bírt, hogy sokszor sérültek meg az értékes étkezési eszközei. Az első mosogatógépet 1893-ban mutatták be a chicagoi világkiállításon, ami az akkori ipari forradalom egyik mirákuluma volt. Bár a mosogatógép vívmánya már előbb, 1886-ban létrejött.

A mosogatógépek elsősorban vendéglők tulajdonába került, ezért feltehetőleg nagy befogadó képességű szerkezetről volt szó. Manapság ha az ember mosogatógépet szeretne vásárolni, több verzióból is választhat. Első kérdés a készülék mérete amiből alapvetően kétféle létezik. Egyik a hatvan, másik a negyvenöt centis szélességű modell. Ezeken belül választhatunk a félig beépített, vagy a teljesen a bútorba integrált fajtából. A félig beépített azt jelenti, hogy a készülék kezelő szervei az előlapon helyezkednek el, míg a teljesen integrált típusnak az ajtó tetején vannak mindezek, így az ajtóra szerelt bútorlap teljesen elrejti a mosogatógépet. Fontos még, hogy a 45 centis verzió víz és energia felhasználása nagyobb, mint a 60 centisé.

Továbbá az előbbi csak kilenc teríték befogadására képes, míg az utóbbi tizenkét terítékre van méretezve. A mosogatógép legtakarékosabb típusa az A energiaosztályba tartozik. A ma kapható legtöbb szerkezet el van már látva egy Aqua Stop rendszerrel, ami azt a célt szolgálja, hogy egy esetleges vízfolyással járó hiba esetén leállítja a mosogatási programot, egy szelep segítségével letiltja a víz beáramlását a mosogatógépbe, valamint típustól függően leüríti a mosogatótérben lévő vizet. Létezik inox burkolattal szerelt mosogatógép is, amin nem látszanak meg az ujjlenyomatok, és a tisztításuk is könnyebb. A fejlesztők több olyan lehetőséget is beépítenek a készülékekbe amik megkönnyítik az különböző méretű edények behelyezését is.

Ilyen például az állítható magasságú felső kosár, és a lehajtható edénytartók, amik lehetővé teszik a könnyebb elrendezést az alsó kosárban, a nagyobb méretű edények számára. Bizonyos modellek el vannak látva egy program időzítő rendszerrel is, amivel beállítható, hogy a választott program mennyi idő elteltével induljon el, ami hasznos ha esetleg olcsóbb éjszakai áramot használhatunk, vagy ha úgy szeretnénk időzíteni a folyamatot, hogy akkorra végezzen a mosogatógép, mikorra hazaérkezünk a munkából, vagy vásárlásból.

A manapság kapható legtöbb típusba egy vízminőséget figyelő szenzort is beépítenek, aminek köszönhetően a rendszer addig ellenőrzi a vizet, amíg az a megfelelő tisztaságú nem lesz. Jó minőségű tisztítószerekkel párosítva, így az edényeink csillogó tisztaságúak lesznek. Sőt olyan technológia is rendelkezésre áll néhány modellnél, ami figyeli a behelyezett edények mennyiségét, sőt még azok szennyezettségét is. A vízkeménységet is be tudjuk állítani, aminek segítségével a mosogatógép több verziója is képes automatikusan adagolni a felhasználásra kerülő só mennyiségét, ami fontos az edények tökéletes tisztasága miatt.

A használónak csupán a só tartály feltöltésére kell ügyelni, amiben a legtöbb szerkezet segítségünkre van valamilyen, a só tartály kiürülését jelző rendszerrel.A legtöbb mai ember számára tehát már nem jelent nagy gondot a mosogatás folyamata. A mosogatógépeknek köszönhetően sok fáradságos munkát, és értékes időt takaríthatunk meg.


Gyors, és szakszerű mosogatógép javítást szeretne elvégeztetni? Egy megbízható, sok éves szerviz tapasztalattal rendelkező mosogatógép szerelő szakembert keres? Kattintson a kapcsolat oldalra, ahol megtalálja az elérhetőségeket!