Hibabejelentés

háztartasigép-szerviz

budapest - pest megye

Tudástár

A mosógép történelme

mosógép dobA mosás szükségessége valószínűleg akkor merült fel az emberek gondolataiban, amikor a textíliákat ruhák készítésére is kezdték használni. Annak érdekében, hogy nagyobb hatékonyságot érjenek el, a világ bizonyos tájain szappanfüvet kezdtek használni. A rómaiak – a mai, mosógépet használó ember számára elképzelhetetlen módon- a ruhák tisztításához vizeletet használtak. Észrevették ugyanis, hogy az ammóniumhidroxidot tartalmazó vizelet lúgos hatása miatt, tisztábbak lettek a kimosott ruhák.

Tovább olvas

A mosogatógép történelme

mosogatógép tálcaA háztartásban elvégzendő feladatok gépesítése előtt, azt csak nehéz, fáradságos munkával tudták elvégezni a háziasszonyok. Ennek egy része a mosogatás volt, ami mosogatógép hiányában ugyancsak időigényes, és fárasztó volt. A mai modern tisztítószerek nem álltak rendelkezésre, ezért csak egy ronggyal, homokkal, és fahamuból forrázott lúggal végezték el a mosogatást. Rendkívüli módon egy nemesi családból származó arisztokrata hölgy gondolataiban merült fel először a mosogatógép ötlete.

Tovább olvas

A sütő, villanytűzhely történelme

antik villanytűzhely illusztráció a történelmi leíráshozA sparheltről e sorok írójának is csak homályos gyerekkori emlékei ugranak be; sőt meg kell vallania, a németes csengésű és számára ezért titokzatosnak tűnő elnevezés miatt is sokáig bizalmatlanul viseltetett iránta. Ám ez aligha nem egyedi jelenség: mióta a sparhelt eltűnt a konyhákból, valószínűleg kevesen tudnánk konkrétan meghatározni mibenlétét, bár képét legtöbben fel tudjuk idézni magunkban. A sparhelt neve valóban nem túl távoli német felmenőkkel rendelkezik: a német „sparherd” (takarékos/spórolós tűzhely) szó kissé torzított átvétele.

Tovább olvas

Főzőlap szerelői segítség

kerámialapos főzőlap fűtőszálEgyes esetekben könnyen elvégezhető a főzőlap javítás anélkül, hogy igénybe vesszük a főzőlap szerviz szolgáltatást. A főzőlap szerelő segít önnek néhány hasznos javaslattal. Pénzt takaríthat meg. Kisebb problémák megoldásához nagy segítség lehet.

Tovább olvas

A főzőlap történelme

hagyományos főzőlapTöbb millió évvel ezelőtt, a tűz felfedezése pillanatában őseink még nem voltak teljes tudatában annak az erőnek, melyet a színes fénycsóvák jelképeznek. Az idők folyamán azonban lassan kitapasztalták, milyen előnyöket jelent. Felismerték, hogy a tűz melegénél készülő ételek sokkal ízletesebbek, mint nyers társaik. Valahol itt kezdődött el a tűzhely története.

Tovább olvas

A mikrohullámú sütő történelme

mikrohullámú sütő alkatrészA történet szálai Amerikába vezetnek, az úriember pedig, aki a véletlennek köszönhetően egy zseniális találmány megalkotását tudhatja magáénak nem más, mint Percy Spencer, aki 1946-ban egy radaralkatrész kifejlesztésén dolgozott. Hol itt az összefüggés? Hogyan lehet véletlenül egy radaralkatrész kifejlesztése helyett a mikrohullámú sütőt feltalálni? A válasz nem is olyan bonyolult, ugyanis a radar hullámai is mikrohullámú tartományba esnek.

Tovább olvas

A páraelszívó történelme

páraelszívó kezelőpanelA régi időkben az ételkészítés a szabadban zajlott, így a füst és a kellemetlen szagok nem okoztak gondot. Később azonban a konyha zárt helységgé vált, ennek eredményeként a füstöt kéményen keresztül vezették el. Az idő előrehaladtával, és a különféle háztípusok megjelenésével azonban már nem volt kivitelezhető a fekete szénfelleg kéményen történő elvezetése. Továbbá a modern háztartási eszközök térhódítása is közre játszott abban, hogy a konyhák külleme átalakuljon.

Tovább olvas

A villanybojler történelme

Falra szerelt zárt rendszerű villanybojler.A kulturális fejlődés a történelem előrehaladtával magával hozta a higiéniás szokások nagymértékű fejlődését, amihez elengedhetetlen volt a tiszta és egyben meleg víz. Kezdetben csak közvetlenül a felhasználás előtt, „tűzön” melegítették fel a vizet, ami persze egyáltalán nem volt komfortos megoldás. Később a technika fejlődésével „vízmelegítő kazánokat” készítettek, amiket még fa- vagy széntüzelésű fűtőművel láttak el.

Tovább olvas