Hibabejelentés

háztartasigép-szerviz

budapest - pest megye

A páraelszívó történelme

páraelszívó kezelőpanelA régi időkben az ételkészítés a szabadban zajlott, így a füst és a kellemetlen szagok nem okoztak gondot. Később azonban a konyha zárt helységgé vált, ennek eredményeként a füstöt kéményen keresztül vezették el. Az idő előrehaladtával, és a különféle háztípusok megjelenésével azonban már nem volt kivitelezhető a fekete szénfelleg kéményen történő elvezetése. Továbbá a modern háztartási eszközök térhódítása is közre játszott abban, hogy a konyhák külleme átalakuljon.

Ebben az esetben fontos momentum a mai tűzhelyek megjelenése, mely kiszorította a fatüzelésű eszközöket a konyhából, így füstfelleg sem keletkezett többé. Maradt azonban a gőzfelhő és a kellemetlen szag. Az emberiség története óta egy új eszköz megjelenése indukálja egy másik megszületését, nem történt ez másként ebben az esetben sem. A fent említett tűzhely megjelenése maga után vonta a páraelszívó betörését is. Így hát a főzési melléktermékektől, úgymint az égett olaj szagától és a gőzfelhőtől, mely főzés közben keletkezik, könnyedén megszabadulhatunk ennek az egyszerűen beszerelhető páraelszívó készüléknek a segítségével. Az már tényleg csak hab a tortán, hogy ezáltal ruháink szövetébe sem ivódik bele az olajszag a főzést követően.

Ha úgy döntünk, hogy páraelszívó készüléket vásárolunk, fontos szempont kell, hogy legyen a megfelelő teljesítményű páraelszívó kiválasztása. Ehhez elsősorban a konyha légterét kell figyelembe venni, melynek légmennyiségét óránként legalább ötször ki kell cserélni. Tehát egy 60 m3-es konyha esetén egy 600 m3 / óra elszívóképességű páraelszívó készülék az ideális. Páraelszívó esetén kétféle üzemmódról beszélhetünk: légkivezetésesről (ahol az elszívó egy, a külső légtérbe kivezető csőrendszerhez csatlakozik, így az elszívott légmennyiség a szabadba távozik), valamint légkeringetésesről (amikor a páraelszívóba egy aktívszén szűrőbetét kerül beépítésre, amely megköti a szagokat, és az így felfrissített levegő visszakerül a konyha légterébe).

Ez utóbbit csak abban az esetben ajánlott választani, amennyiben semmilyen lehetőség sincs a kivezetésre. Ebben az esetben figyeljünk oda az aktívszén szűrőbetétre, melyet használattól függően maximum fél évente cserélni kell! A konyhai pára zsírtartalma, valamint a levegőben szálló por és szösz a páraelszívó fém szűrőbetétjére rakódik le. Ez a lerakódás már rövid használat után is jelentős lehet az itt uralkodó intenzív légáramlat miatt. A zsíros lerakódás azonban tűzveszélyes, ezért a zsírszűrőt rendszeresen tisztítani kell. A fém zsírszűrő betétet akár mosogatógépben is tisztíthatjuk, ha azonban a páraelszívó például papír vagy textil zsírszűrővel rendelkezik, annak cseréje 8-10 hetente esedékes.

Az páraelszívó gépek között találhatunk olyat, mely önállóan függ a konyhasziget fölött, de olyat is, mely egyszerűen a falra szerelhető, mindemellett léteznek kihúzható szívóernyős és kürtőbe építhető páraelszívó modellek is. A beépíthető páraelszívók szélessége általában 50 és 90 cm között van. A falra szerelhető páraelszívó készülékek 60, 70, 90, valamint 120 cm szélességben kaphatók. Vásárláskor ügyeljünk rá, hogy a választott páraelszívó legalább olyan széles legyen, de inkább szélesebb, mint maga a főzőfelület.

Azoknak pedig, akik főzés közben zenét szeretnének hallgatni és nem a páraelszívó zaját, ajánlom figyelmükbe a külső motoros változatban kapható modelleket. Így a légáramlat által keltett zaj ugyan megmarad, de a motorok zúgását és rezgését elkerülhetjük azáltal, hogy maga a motor egy külön helységben helyezkedik el – például tetőtérben, külső falon, vagy akár a tetőn kívül. Van azonban egy másik módja is a zajszint csökkentésének. Ez egy újdonságnak számító légkeringetéses belső rendszernek(perimetrikus technológia) és hangelnyelő anyagok alkalmazásának köszönhető, amely az emberi fület leginkább sértő akusztikus frekvenciák kiiktatásával csökkenti a zajok intenzitását.

Ezen felül a rendszer hatékonyabb elszívást is biztosít, mivel a kimeneti nyomás megnövelésével megakadályozza, hogy a pára és a gőz szétterjedjen a páraelszívó felülete körül. Ráadásul a rendszer még a készülék belsejének könnyű és hatékony tisztítását is lehetővé teszi.