Hibabejelentés

háztartasigép-szerviz

budapest - pest megye

Miért nem működik a sütőnk?

Beépíthető sütő képe, a miért nem működik a sütőnk bejegyzéshez.A legtöbb bútorba építhető sütőt, és szabadon álló villanytűzhelyet is a gyártás során ellátnak vagy digitális, vagy mechanikus órával, amit állíthatunk kézi állásra, vagy akár programozhatjuk is vele a sütést. Többször is előfordul, hogy azzal a problémával keresnek meg a kedves ügyfelek, hogy nem csinál semmit a sütő, se kép, se hang. A legtöbb esetben ez a jelenség azért jelentkezik, mert a sütő óra nincs megfelelően beállítva. Ezen beállításokról fogok írni, ami talán az Ön segítségére lesz.

A digitális sütő órák egyik legfőbb szerepe az, hogy az áramszünetet, vagy áramtalanítást követő visszakapcsolás után minden sütési funkciót szüneteltet. Ez a gyakorlatban szinte minden típusnál úgy néz ki, hogy a kijelzőn villogva jelenik meg a 12:00 Ilyenkor az első lépés, beállítani a pontos időt. E nélkül semmit nem fog csinálni a sütő. A mechanikus órával szerelt sütőknél az áramtalanítás, vagy áramszünet nincs ilyen hatással a készülék működésére.

Ezeknél sokszor az szokott előfordulni, hogy az óra a nulla állásban van, ami ugyancsak azt eredményezi, hogy semmilyen sütési funkció nem működik. Olyan típusok is vannak, ahol nem nulla, hanem egy áthúzott harang látható abban a kis ablakban, ahol a sütési idő, vagy egy kéz szimbólum állítható be az órával.

A kézi állásban addig fog működni a sütés, amíg a választó kapcsoló valamilyen
funkcióra van állítva. A fontos az, hogy ha az áthúzott harangot látjuk, akkor semmilyen funkció nem fog működni a sütőn. Remélem sokaknak segítettem a leírtakkal.

“Miért nem működik a sütőnk?” bejegyzéshez 28 hozzászólás

 1. Üdvözlöm Önöket!
  Nekünk van egy Bosch márkáju villanysütőnk, kb. 12 éves és a sütőnek az alján több kis luk képződött./Olyan, mintha rozsdás anyagot fújtak volna le annak idején festékkel és mostanra kiütközött a rozsda, illetve az anyag korrodálódott.
  Érdeklődöm, hogy tudnák ezt a problémát orvosolni? /Egyébként műszakilag a sütő rendben van./
  Üdv és szép napot!
  Zsuzsa

  • Kedves Füzesi Zsuzsa!

   Ha valóban átlyukadt a sütő kamra, az attól lehet, hogy az idő múlásával átégett a lemez. Erre nem tudok jobb megoldást, mint hogy méretre vágat egy vas lemezt, és tálcaként beteszi alulra. Szóba jöhetne még a sütő kamra cseréje, de az egyrészt túl költséges lenne, másrészt ilyen idős sütőhöz már nem is hiszem, hogy lehet rendelni ezt az alkatrészt.

   Köszönöm, hogy megkeresett minket.
   Üdvözlettel: Varga Antal

 2. Üdvözlöm!

  A Bosh kerámialapos tűzhelyünk sütő része nem működik, a főzőlapok működnek, de a sütő rész nem. Az óra be van állítva. Hiába kapcsolom be nem csinál semmit. Esetleg van valami tipp a hiba okára?

  Üdvözlettel,
  Katalin

  • Csókolom!
   Esetleg a hőkioldója van szétégve, vagy a sütő, funkció választó kapcsolója hibás. Ha egy sütő szerelőre lenne szüksége, akkor javaslom, hogy hívjon fel telefonon, és egyeztessünk időpontot amikor meg tudom nézni a készüléket.
   Üdvözlettel: Varga Antal

 3. Tisztelt Antal!

  Elektrolux EKK 511502 X márkájú villanysütőnk pár hete sütés közben lekapcsolt, majd 3-5 perc múlva visszakapcsolt magától. Ez egyre sűrűbben fordult elő, mostmár be sem kapcsol. Esetleg lehet ennek valami banális oka, ami házilag megoldható?
  Köszönöm válaszát!

  • Kedves Edina!
   Szerintem ez nem javítható házilag. Az alapján amit leírt, a sütőnek vagy a hőkorlátozója, vagy a funkció választó kapcsolója hibás. Javaslom, hogy beszéljünk meg egy időpontot, amikor meg tudjuk ejteni a sütő szerelést!
   Üdvözlettel: Varga Antal

 4. Tisztelt Varga Antal!
  Használtan vásároltam egy ariston gázfőzőlapot, aminek a mechanikus órája nem jól működik. Milyen állásra kellene állítanom ahhoz, hogy a sütőt hagyományos módon tudjam használni ill. ezt minden alkalommal meg kellene tennem vagy csak először? Órásmester által is javítható lenne az óra?
  Köszönettel: Sz. Emőke

  • Tisztelt Sz. Emőke!
   Az órát a kis kéz jelre kel állítani, ha az óra szerkezet nem rossz, és ez kivitelezhető. Ha nem, akkor vagy órát kell cserélni, vagy elvileg ki lehet iktatni. A sütő óráját csak egyszer kell beállítani a kézi állásra.

 5. Üdvözlöm!

  Van egy Zanussi ZOB 891 QX beépíthető sütöm kb 6 éves lehet és a légkeveréses sütésnél nem működik ha alsó vagy más sütésre kapcsolom akkor működik, süt rendesen, ezt lehet-e javítani?
  Köszönettel: Gabriella

  • Kedves Gabriella!
   Természetesen lehet javítani a készüléket. Ilyen esetben legtöbbször a kör-fűtőtestet kell cserélni ezekben a sütőkben. Kérem keressen meg telefonon ha sütő szerelőt szeretne hívni! Szükség lesz majd a sütő PNC kódjára, ami egy kilencessel kezdődő számsor. A sütő ajtót lenyitva megtalálja ezt a számot egy matricán.

 6. Segítségét szeretném kérni! Van nekem egy Bosch tüzhelyem! E-NR HSU 142 RBY-05 Tipus FD 8105 02907 felül gáz alul villany sütő! A problémám, ha bekapcsolom a sütőt és felmelegszik azonnal leesik a gombja! Nagyon nehéz vissza tenni! Valószínűleg a gombot kéne kicserélni! Várom válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Bottos Györgyné

  • Tisztelt Bottos Györgyné!
   A sütő pontos azonosító száma: HSV142RBY/05 Ehhez a készülékhez közel 6000 forint egy gomb, ezért mielőtt rendelnék, előbb szeretném látni a készüléket.

 7. Tisztelt Varga úr! Van egy beépíthető zanussi elektromos sütőnk ami mechanikus órával van ellátva. Mostanában nagyon zajos az óra zúgó zakatoló hang hallatszik belölle. Mi lehet a probléma? Válaszát előre is köszönöm!

  • Tisztelt Berecz Szilárd!
   Szerintem elkopott az óraszerkezet, és ezért zörög. Vagy ki lehet cserélni a komplett órát, vagy esetleg ki lehet iktatni belőle. Kérem hívjon telefonon, ha sütő szerelőre lenne szüksége!

 8. Tisztelt Varga Úr! DeLonghi, 4 funkciós beépített sütőm van. Ahogy bekapcsolom minden funkciója gyönyörűen működik (alsó- felső fűtőszál, ventilátor), azonban csak egy pár percig, mert utána a relét lecsapja. Egy szerelő azt mondta, a fűtőszálak kiégtek (bár bekapcsoláskor fűtenek/izzanak rendesen), mert nem tudnak elegendő áramot felvenni, az áram „elszivárog”, és ezért biztonsági okból a relé lekapcsol. Mi a véleménye erről? Az igazsághoz tartozik, hogy amikor átvettem (költözés révén) ragadt a zsírtól mindenütt, és hetekig tisztítottam mindenfélével. Ez esetleg megárthatott a fűtőszálaknak? Egyébként, sajnos úgy néz ki, Magyarországon ezek a fűtőszálak nem beszerezhetők, így a megoldás egy új sütő vásárlása lenne? Örülnék, szíves válaszának. Előre is köszönettel: Zsuzsa

  • Tisztelt Szarvas Zsuzsa!
   Vagy valamelyik fűtőtest, de lehet a sütő választó kapcsoló is hibás. Látnom kellene, hogy pontosat tudjak mondani. Ehhez a márkához valóban problémás az alkatrész ellátás.

 9. Kedves Antal!
  Whirpool AKP beépíthető villanysütőnk van. Sajnos az utóbbi időben többször volt áramszünet a vezetékrendszer hibája miatt. Ezt sikerült helyrehozni, azonban a sütő úgy tűnik megsínylette: megfelelően működne első ránézésre, ám ha eléri a kívánatos hőfokot, akkor csak a jelzőled alszik ki, a fűtés megy tovább. Hogy meddig menne, azt nem merem kipróbálni. Azért használható így is?
  Köszönettel, további szép napot! kukuc

  • Kedves kukuc!
   Miből derült ki, hogy folyamatosan fűt a készülék? Ha valóban így van, akkor vagy a hőfok szabályozó hibás, vagy a vezérlő elektronika, vagy testzárlat van valahol. Tudnom kellene a 85-el kezdő szerviz kódot, vagy legalább a pontos típust, hogy pontosabbat tudjak mondani, de az lenne a legjobb ha látnám a gépet. Ha nem kapcsol ki a fűtés, akkor elvileg leold a hőkioldó, ami megakadályozza a túlfűtést, de azt nem javaslom, hogy így használja a sütőt.

   • Kedves Antal!
    Köszönöm válaszát! Abból derült ki, hogy nem áll le a fűtés, hogy majdnem sikerült szenet gyártani a kedvenc sütimből. :o) Kipróbáltam, hogy mennyi lehet a sütő hőfoka úgy, hogy a fokszabályozó gombot feltekertem a maximumra és onnan mentem visszafelé és most kb. 200-nál kapcsolt ki a led az előzőleg beállított 180 helyett. Vagyis az érzékelő led jelezte az aktuális hőfokot.
    A szervizkód: 857721110500, Whirpool AKP 211/IX. Esetleg kb. árat tudna írni a javításra, vagy esetleg érdemes új készüléken gondolkodni?
    További szép napot: kukuc

    • Mindenképpen javítható a készülék, de csak a helyszínen tudom megmondani, hogy pontosan mi a baja. Javaslom, hogy beszéljünk meg egy időpontot telefonon, amikor meg tudom nézni a sütőt.

 10. Kedves Antal!

  Egy Fagor beétíthető sütőm van. A digitális kijelzőnél a gombok letörtek. A sűtő áramot kap de nem kapcsol be, hiába állítjuk be a hőfokot és a sütési pozíciót nem kapcsol be, csak ha folyamatosan megnyomjuk valamelyik gombot a digitális panelen,de amint elengedjük azt akkor kikapcsol. Őn szerint ez javítható?
  Köszönöm válaszát
  Szép napot

  • Kedves Zoltán!
   Alapvetően a sütő nem melegít addig, amig az órán nincs beállítva a pontos idő. Ennek érdekében a letört gombokat pótolni kellene. Jó esetben az órának nincs baja, és fog működni a sütő. Mindenek előtt azt javaslom, hogy nézesse meg szakemberrel, hogy mit lehet vele csinálni! Ha sütő szerelőre lenne szüksége, akkor kérem hívjon telefonon!

 11. Kedves Antal!
  Zanussi ZOB 891 QX sütőnk van. Az a problémánk, hogy kb. 1 hónapja minden nap ugyanabban az időben elkezd „zizegni” és az órája visszaáll alap állapotba. Próbáltunk már sok mindent vele, de a problémá nem sikerült megoldani. Tudna valamit tanácsolni? Válaszát előre is köszönöm.

 12. Legyen szíves valaki mondja meg miért nem süt alul a zanussi zob23301xa tipusú elektromos sütőm.A hús szépen meg sül de pl. az almás lepényt berakom előmelegített sütőbe amit 160 fokra előmelegítek.És szép lassan sütöm míg aranybarna nem lesz.de az alja majdnem nyers.De ha más sütit sütök azzal is így járok.Kérem segítsenek mit tegyek!

  • Elképzelhető, hogy az alsó fűtőtest hibás, de biztosat csak akkor tusok mondani, ha kimértem a készülék alkatrészeit.

 13. Kedves Antal !
  Van nekünk egy INDESIT K 3G51S X kombinált tűzhelyünk,amit 2006. szeptemberben vettünk.2009 ig használtuk naponta utána viszont nagyon ritkán lett bekapcsolva de mindig jól sütött.Kb. 1 éve viszont pizzát sütöttem benne és 1 óra múlva is nyers volt még.Lehetséges hogy álló helyzetben beporosodott valami alkatrész? Mit nézzünk meg elsőként? Válaszát előre is köszönöm. Üdv.: Isakovné Reinhardt Judit

  • Kedves Judit!
   Nem hinném, hogy porosodás miatt lenne baja. Az Ön által leírt problémának több oka is lehet, látnom kell a készüléket ahhoz, hogy meg tudjam mondani az okot.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.